Bevrijd jezelf van belemmerende regels

“Kan deze combinatie wel?”, of “Kan dit kledingstuk (nog) wel?  Vroeg of laat worden deze vragen mij tijdens een kledingadvies gesteld. En mijn antwoord op die vraag is altijd hetzelfde. Wat dat antwoord is vertel ik je zo. Waar ik nu dieper op in wil gaan is wat er achter deze vraag schuilt.

Vanuit ons verleden hebben wij allemaal bepaalde regels meegekregen over hoe we ons moeten kleden en wat we vooral niet mogen dragen. Denk aan bepaalde kleuren die zouden vloeken (rose en oranje, blauw en groen) of opmerkingen dat je te dik/dun/oud/jong/etc. bent om iets te dragen of aan het idee dat sportieve schoenen niet kunnen onder een rok/jurk, etc, etc. Die regels hebben ooit een functie gehad maar nu in deze tijd niet meer. Ooit was het belangrijk om “je kop niet boven het maaiveld uit te steken” en “gewoon te doen want dan doe je al gek genoeg”. Maar we leven nu in een tijd waarin het juist belangrijk is om jezelf te onderscheiden om succesvol te kunnen zijn.

Ik heb het overigens niet over situaties waarin een strikte dresscode geldt en/of waarin het disrespectvol is om je anders te kleden. In alle andere situaties heb je vaak meer ruimte om je te kleden zoals je wilt dan je denkt. Het enige dat je tegenhoudt zijn die beperkende gedachten uit het verleden.

Zonde dat je niet vrij bent om je op jouw eigen wijze te kleden

Het antwoord dat ik je geef als je mij vraagt of dit of dat wel kan is “alles kan, als jij er maar blij van wordt en het past bij hoe jij over wilt komen”. Wat maakt het uit als je 2 verschillende sokken draagt of iets anders “geks” als dat bij jou past? Mensen zullen je herinneren en als ze een keer iemand nodig hebben die creatief is en out of the box kan denken dan kom jij als eerste naar boven ploppen.

Vind je dat een lastig antwoord? Je bent niet de enige. Door alle beperkende regels die we hebben meegekregen zijn we vaak het contact kwijtgeraakt met wat wij nu echt mooi vinden en waar we ons lekker in voelen. En regels kunnen ook wel een soort van prettig en veilig zijn, hoe beperkend soms ook.

Bevrijd jezelf en ontdek welke kleding echt bij jou past

Gelukkig is het mogelijk om afscheid te nemen van beperkende gedachten. Er zijn een aantal dingen die je kan doen om weer in contact te komen met wat jij mooi vindt:

  • vind uit welke regels jou beperken in je kledingkeuze; een goed moment daarvoor is elke ochtend als je jezelf aankleedt of als je kleding koopt.
  • ga op zoek naar kleding die je mooi vindt. Kijk op internet, in tijdschriften of in kledingwinkels en laat jezelf niet beperken door gedachten dat het niet bij jou of bij jouw figuur past.
  • experimenteer meer met je kleding. Maak eens andere combinaties en kijk of je er blij van wordt.

Het is soms lastig om jezelf te bevrijden van belemmerende regels uit het verleden. Ze zijn je al van jongs af ingeprent en komen vaak van generaties terug. Ik help je graag om jouw eigenzinnige stijl te vinden zodat je niet meer over het hoofd wordt gezien en succesvoller wordt. En vooral om blij te worden van kleding, je uiterlijk en dus van jezelf! Vraag de gratis YourPersonalDresscheck (een telefonische intake) aan waarin we kijken hoe ik jou het beste kan helpen.

 

2 antwoorden
  1. Barbara
    Barbara zegt:

    Helemaal mee eens Karin! Hoewel niet alles wat je leuk vindt je ook goed staat. Bij twijfel helpt het persoonlijke ‘kleurenkaartje’ dat ik van je heb gekregen gelukkig nog steeds :-).

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *